Inspirerende ontmoetingsplek
voor en door programmamanagers

7 november 2017 vanaf 14:00 uur

MSPug jaarcongres
Agile Programmes

 

ALV 2016 met thema programma onder druk: de eerste nieuwe trein na de FYRA

Op donderdag 16 juni vond de themasessie plaats van de MSP User Group. Onderwerp van de middag was het programma voor de aanschaf en realisatie van de nieuwe Sprinter trein. Gastheer was de NS. De plaats van handeling was uniek: boven de nieuwe Stationshal van Utrecht Centraal.

De eerste presentatie werd gehouden door Wilbert Wijns, de programma manager. Hij neemt ons mee in de visie, structuur en aanpak van het programma. Het geheel is groots opgezet, met een doorlooptijd van meerdere jaren. Van Wilbert leren we dat soft skills cruciaal zijn bij het slagen van het programma. In het programma is een heuse vergelijking gemaakt van de culturen van Spanje (waar de leverancier vandaan komt) en Nederland, volgens de cultuurdimensies van Prof. Hofstede. Ook de uitgebreide planning en de aanpak van kwaliteitszorg zijn indrukwekkend. Een belangrijke rol is weggelegd voor het batenmanagement, waarbij de Reiziger centraal staat.

De tweede presentatie was van Edwin van Scherrenburg, woordvoerder bij NS en verantwoordelijk voor de communicatie rondom het programma. Edwin vertelt ons over de context van het programma. Het lijkt wel of de hele wereld zich ermee bemoeit. Drie ministeries, de Tweede Kamer, belangenorganisaties, personeel, ProRail, de media, en een groot deel van de Nederlandse bevolking. Dit maakt het werk er niet makkelijker op. Het is als werken in een glazen huis. En als iemand een betrouwbaar bericht in de media moet vertellen, blijkt het verstandiger om niet de CEO dit te laten doen, maar een expert. Kernpunten van de succesvolle communicatie zijn Transparantie, Rapid Response, en Steunzenders. Hierbij geldt het ZOEV-principe: zelfrelativerend, open, eerlijk, verbindend.

Een gezellige borrel en heerlijke hapjes aangeboden door de NS completeren de middag. Een geslaagd event, met veel dank aan beide sprekers voor de zeer interessante verhalen.

Afdrukken E-mail

Nieuwe werkgroep “MSP programmamanagement in een Agile/Scrum ontwikkelomgeving"

In mei 2014 heeft de MSP User Group een themasessie georganiseerd over MSP programmamanagement in een Agile/Scrum ontwikkelomgeving. Met Rini van Solingen als Scrum goeroe en Coos van de Berg die uit de dagelijkse ING-praktijk sprak. Boeiend om te horen was dat bij ING de functies van Project- en Programma manager ophouden te bestaan. Dit heeft veel stof voor discussie onder onze leden gegeven.

De praktijk is dat het Scrum raamwerk niets zegt over de organisatie laag boven de Product Owner. Gevolg is dat dit bij elk bedrijf op ‘eigen’ wijze ingevuld wordt. Daarnaast wordt in veel bedrijven naast Scrum ook nog PRINCE/MSP ingezet voor projecten en verandertrajecten.  Vanuit de MSP user group is de vraag gesteld om verder onderzoek te doen naar hiervoor genoemde Scrum ontwikkelingen in relatie tot Programma- en Verandermanagement. Dit onderzoek wordt vanuit het bestuur uitgevoerd door René de Bie. Momenteel zijn we met de UvA in gesprek over samenwerking.

Inmiddels zijn er drie interessante documenten opgeleverd over het werken met Agile/Scrum in een grote organisatie. Je vindt deze documenten onder de Best Practices.

Wil jij ook meedoen aan dit onderzoek? Meld je dan aan voor de werkgroep ‘MSPScrum’ middels een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken E-mail

inspirerende ontmoetingsplek voor programmamanagers
Volg en/of mail ons: