Inspirerende ontmoetingsplek
voor en door programmamanagers

Donderdag 7 maart 2019

ALV over de toekomst

Schiphol

  • Home
  • 2012 - MSPug - Themasessie Lean - Houten

2012 - MSPug - Themasessie Lean - Houten

Op 09 oktober 2012
Locatie KPN Houten

Lean is geen toolkit, maar een mentaliteit

Een heerlijke inspirerende avond was het weer. Ruim 25 geïnteresseerden verzamelden zich bij KPN in Houten voor de themasessie over Lean. Na de broodjes werden we welkom geheten door de gastheer Rene de Bie. Wilbert Wijns nam het stokje over om enkele nieuwtjes uit de vereniging te delen. Een heugelijk feit was dat we voor het eerst de inschrijving hebben moeten sluiten vanwege de vele belangstelling.
Marcel Riemersma was de avondvoorzitter en hij leidde ons door het programma. De tijd van grote programma's is voorbij, de crisis vraagt om snel resultaten, korte programma's, simpel en effectief. Is er in deze tijd van lean en Agile nog wel ruimte voor een methode zoals MSP? Tijdens ons seminar in 2011 bij Achmea heeft Jeroen van Breda Vriesman, RvB Achmea, ons al een kijkje in de keuken van het Lean programma Sens gegeven. Vanavond willen we inzoomen op Lean MSP.
Vanuit het perspectief van Verandermanagement deelde Ben van Wamel heel kort de belangrijkste elementen van Lean. Belangrijke conclusie daarbij was dat Lean geen toolkit is (net zo min als MSP) maar een mentaliteit.  Sjo Smeets ging in op de praktijk van Lean programmamanagement. En bij de opdracht een korte speech voor te bereiden voor de gemeenteraad van groenstad zat de sfeer er buitengewoon goed in. Tot slot was het heel knap hoe Bert Hedeman de verbinding tussen MSP en Lean legde. Conclusie was een grote overlap tussen beide aanpakken, waarbij Lean ook veel in operationeel management wordt toegepast en MSP meer bij Change.

Over de sprekers

Ben van Wamel is Lean consultant en trainer. Zijn werkveld is de administratieve dienstverlening, zoals financiële instellingen en (semi)-overheden. Zo werkt hij momenteel voor een credit risk management onderneming en een groot opleidingsbedrijf. Daarnaast verzorgt hij Certified Green- en Blackbelt trainingen.
Sjo Smeets is programmanager en werkt voor NIMO Projectmanagement Instituut vanuit diverse rollen in programmamanagement: adviseur, trainer/coach en strategisch verandermanager. Hij is betrokken bij programma’s op het gebied van innovatie en technologie, duurzaamheidsprogramma’s, politieke programma’s en professionaliseringprogramma’s invoeren van projectmanagement bij klanten van NIMO.
Bert Hedeman is consultant op het vakgebied project-, programma- en portfoliomanagement en wordt daarbij met name betrokken bij de implementatie van project-, programma- en portfoliomanagement in organisaties. Verder is Bert assessor, coach en trainer in de methodieken PRINCE2, MSP, P3O, MoP en IPMA. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring op het gebied van project-, programma- en portfoliomanagement, waarbij 12 jaar bij een internationale bouwonderneming in binnen- en buitenland en enkele jaren bij een internationaal ingenieursbureau. Bert heeft verschillende boeken geschreven over het vakgebied van project- en programmamanagement.

 


inspirerende ontmoetingsplek voor programmamanagers
Volg en/of mail ons: