Inspirerende ontmoetingsplek
voor en door programmamanagers

Donderdag 23 september 2021

Opheffing definitief
Afsluitende BBQ

Locatie wordt nader bekend gemaakt

Nieuwjaarsbijeenkomst MSPUG NL 2017

Op weg naar MSV - MSP wendbaar in het nieuwe jaar?

Een initiatief tijdens het MSP jaarcongres 2015 ‘Disrupting MSP’ leidde tot een interessante start van het nieuwe MPS User Group jaar. Een club van onze MSPUG collega’s heeft zich in 2016 op een onorthodox vroeg tijdstip gebogen over de vraag of er nog wel plaats was voor MSP in een Lean en Agile wereld. Want dat deze manier van werken al diep doorgedrongen is tot de bastions van het bedrijfsleven, bleek al gelijk uit het introductiepraatje van Robert Knoop over ABNAMRO. Daar volgden de ontwikkelingen elkaar inmiddels zo snel op dat elke poging tot slidepack na een week in de prullenbak kon. De toekomstige rol van programma en projectmanagement wordt daar zeer beperkt of zelfs beëindigd, en alle programma managers en project managers vallen dan ook in de aangekondigde reorganisatie.

MSP (old!) en Agile (New! New!)

Daarna ging het woord naar Peter Cleton, die samen met een groep MSPUG leden zeven keer van 7-10 uur in de toekomst van MSP dook. Geen uitgebreide plannen vooraf maar geheel in stijl een sterke kop koffie en gelijk aan het werk. Moet MSP opnieuw geschreven worden of kan er een gelukkig huwelijk gevonden worden tussen MSP en een bestaande methodiek?

nieuwjaarsverslag MSP en AgileStap 1 was daarom het screenen van een aantal bekende kort cyclische methodes: Scrum, Agile PgM, het Spotify model, de Responsive Enterprise en SAFe 4.0. Vooral SAFe bood antwoorden om het gat tussen programma management en agile software development te dichten. Maar let op! Het gaat hierbij niet om het niveau waar PROGRAM bij staat; dit betreft namelijk de uitvoering van activiteiten. Juist door op het niveau van de VALUE stream te acteren, kan de programma manager nieuwe stijl de voorgenomen strategie uitwerken tot een ‘deliberate’ strategie zodat deze door diverse teams uitgevoerd kan worden. Iemand moet immers zorgen voor het vormgeven en realiseren van de benodigde change parallel met de voorbereidingen van de transitie. Pas dan wordt de nieuwe strategie waarheid. Die rol blijft nodig, en dat zal dat in een SAFe 4.0 wereld door middel van Value stream management zijn.

Een goede ‘blend’

Managing Successful Programmes wordt daarmee: Managing Successful Value Streams. En jawel, dit Value Stream management bestaat weer voornamelijk uit…….het realiseren van onze Good Old Capabilities. Omdat de lagen in SAFe goed op elkaar aangesloten zijn, biedt SAFe een bruikbare aanpak hoe ‘delivering the capabilities’ in een Agile wereld aangestuurd kan worden. Echter MSP biedt een ook duidelijke meerwaarde aan SAFe. Een pragmatische en methodologisch onderbouwde blend tussen MSP en SAFe (=MSV) in de bagage van de programma manager maakt hem (m/v) voorbereid op deze wendbare wereld. Waarbij overigens ook nog steeds volop ruimte zal zijn voor niet-Agile activiteiten, met name als het risico kritische veranderingen betreft (medische wereld, vliegtuigen)

Hoe verder?

nieuwjaarsverslag hoe verderOndertussen begon het sommige aanwezigen koud om het hart te worden, dit werd allemaal wel erg pro-Agile gebracht, is Agile ‘here to stay’ of oude wijn in nieuwe zakken? Anderen voelden het vuur aan de schenen om als de wiedeweerga hiermee aan de slag te gaan. Hoe dan ook, het voorstel om MSV verder uit te werken als MSP UG lijkt op een warme steun te kunnen rekenen. De mini-enquête die Rene aan het einde hield zal de richting van de MSPUG met feiten moeten ondersteunen.
De werkgroep had tot slot een case ‘Veteranendag’ voorbereid. Vanwege de grote interesse in het onderwerp werd unaniem besloten een separate bijeenkomst te organiseren om deze case uit te werken en dieper in de materie te duiken. Een pragmatische beslissing die ons enerzijds doet uitkijken naar de vervolgdag, en anderzijds ruim baan bood om te gaan genieten van bar & buffet.

Fort Vechten

De locatie, Fort Vechten, bleek een sfeervolle setting om het jaar in te luiden. Gelegen tussen de groene velden, was het een van de grootste forten in de Utrechtse waterlinie. In 1810 werd deze waterlinie aangelegd om Utrecht, en daarachter het rijke Holland, te beschermen tegen invasies. Op hoger gelegen gebieden werden rond 1820 forten gebouwd, om het land maar ook bijvoorbeeld de spoorlijnen te beschermen. Fort Vechten bood ruimte aan zo’n 400 soldaten, die er soms jaren verbleven. Geen pretje want de ondergrondse, bakstenen gewelven boden een nogal fris onderkomen. Een lekker warm vuur, zoals Rene voor de MSP leden flink oppookte, was qua brandstof onbetaalbaar.
Fort Vechten is nooit in oorlogssituatie gebruikt. Op het moment dat het opgeleverd was, was er een nieuwe granaat uitgevonden die aarden wal en fort in één keer opblies. Daarmee was het fort gelijk verouderd. Dat dit prachtige, oude fort nog in volle glorie bestaat, is te danken aan een wendbare opstelling: zo heeft het als schuilplaats en bandenopslag dienstgedaan en fungeert het momenteel als museum en congreslocatie. Juist door een functie te blijven bieden in een veranderende wereld bleef het fort bewaard. En dat maakte deze unieke plek passend en inspirerend voor de brainstormavond over de toekomst van MSP en de programma manager.
Tot slot vermelden we graag het jaaroverzicht 2016 van onze voorzitter Wilbert Wijns. Dit jaaroverzicht, dat ook op deze site te vinden is, geeft een leuk overzicht van een MSPUG jaar waar met plezier en trots op mogen terugkijken!

En MSV? …..To be continued! Houd deze site in de gaten voor een datum en uitnodiging.

Download hier de MSV presentatie..

Afdrukken E-mailadres

inspirerende ontmoetingsplek voor programmamanagers
Volg en/of mail ons: