Inspirerende ontmoetingsplek
voor en door programmamanagers

Donderdag 23 september 2021

Opheffing definitief
Afsluitende BBQ

Locatie wordt nader bekend gemaakt

Themasessie en Algemene Ledenvergadering

20170620 163736 kopie
Themasessie: De energie transitie in je huis

Op 20 juni was de MSP User Group te gast bij Alliander in Arnhem. Het verkeer zat niet mee op deze warme dag: zowel op de weg als op het spoor waren grote problemen. Het energieneutrale pand van Alliander was echter heerlijk koel, en fris drankje stond klaar, en gedurende de ledenvergadering drupte iedereen binnen, al dan niet vervoerd in een via de MSP App georganiseerde prive-taxi!

ALV

Vooraf gaande aan de thema sessie vond de ALV 2017 van onze vereniging plaats.
Hierbij waren 14 leden aanwezig. De ALV notulen van vorig jaar, o.a. het jaarverslag 2016-2017 Bestuur,  het financiële jaarverslag en de begroting voor 2017 werden goedgekeurd.
20170620 183727 kopieDe ALV gaf instemming aan het verzoek van het bestuur om verenigingsjaar en boekjaar voortaan gelijk te laten lopen. (1-1-2017 tot 31-12-2017)
Voor dit jaar betekent dit dat er een aangepaste contributie komt.

De voorzitter bedankte onze twee oud bestuursleden Lia de Zoete en Carel Senten voor hun werkzaamheden voor onze vereniging. Zij kregen een mooi geschenk aangeboden.
Peter Cleton en Biny de Jong werden benoemd als nieuwe bestuursleden.

20170620 182021 kopieDaarna was het tijd voor een fijn hapje en drankje op het dakterras van Alliander, met uitzicht op de groene omgeving van Arnhem.

Themasessie

Allereerst nam Fred Mathot het woord. Voor wie nog was blijven steken bij het feit dat stroom ‘gewoon’ uit het stopcontact komt, had hij interessant nieuws. Om een vlekkeloze energievoorziening betrouwbaar waar te kunnen blijven maken in de toekomst , en ook de doelen op het gebied van CO2 reductie te halen, moeten allerlei maatregelen getroffen worden. Deze kun je onderverdelen in de ‘’trias energetica’:

 • Energie efficiency
 • Energiebesparing - vraagvermindering
 • Duurzaam opwekken - meer zelf produceren

Fred is in zijn eigen huis al een tijd lang aan het experimenteren met eigen energieopwekking, via zonnepanelen en zelfs een klein windmolentje. Deze compenseren zijn elektriciteitsgebruik in huis (exclusief warmte/warm water), maar niet de elektriciteitsbehoefte van zijn auto. Daarnaast is de vraag naar energie en het aanbod van energie (zon) niet in sync: in de winter een grote vraag en beperkt zonne-aanbod, en andersom in de zomer.

20170620 185152In zijn werk werkt  Fred mee aan een project met Rijkswaterstaat  om de sluisvervangingen zodanig te doen dat zonnekracht en waterkracht gebruikt worden voor de energievoorziening in de buurt. Dit levert genoeg op om een kleine woonwijk op stroom te houden en is daarmee een waardevolle ontwikkeling. Met de eerder getoonde grafiek met Nederlandse scenario’s  rondom  energievraag en -aanbod nog vers in het geheugen, zagen de aanwezigen het nut maar ook de noodzaak van dit soort initiatieven.

Na deze algemene introductie nam Celina Kroon het stokje over. Zij leidt sinds een paar jaar het programma City Zen, waarin een aantal Europese steden en 25 partners samenwerken en proefprojecten uitvoeren met als doel de ‘duurzame stad’. Voor Celina houdt dit concreet in dat zij de demonstratieprojecten in Amsterdam coördineert. Het doel van het programma is om te leren van praktijkcases, zodat uiteindelijk een duurzame stadswijk gerealiseerd kan worden op weg naar de duurzame stad.

Voorbeelden van de demoprojecten, met steeds andere partners:

 • Nul op de meter renovatie van bestaande bouw
 • Bioraffinaderij in het hart van een circulaire wijk
 • Koelen bloedbank met kou uit drinkwater
 • Virtual power plant (naast de kerstspullen op zolder)
 • Vehicle 2 Grid
 • End 2 end smartification

Celina nam dit programma in december 2015 over van een collega programma manager. Op een zeer boeiende manier schetst zij wat zij gedaan heeft om het programma in een positief vaarwater te brengen.
Risk en issue management waren direct  belangrijk, maar in plaats van haar volledige tijd aan het blussen van brandjes te besteden, heeft ze ook een pas op de plaats gemaakt om de situatie te analyseren. Via Identifying a Program heeft ze het visie statement in lijn gebracht met de missie/visie van Alliander: ‘een duurzaam, betrouwbaar en stabiel netwerk in de toekomst’ . Ze heeft de programma organisatie gevalideerd en versterkt, door een sterk leiderschap en commitment te zoeken. En  door de business te betrekken en aan de stakeholders de vraag te stellen: ‘wat is voor jou belangrijk?’. Daarnaast lukte het haar om goede mensen aan te trekken door het programma een uitdagende en aantrekkelijke plaats te maken om te werken. Celina: ‘Zingeving, authenticiteit en rituelen, dat is waar mensen naar zoeken en wat hen bindt.’

Deze restart duurde zo’n  4 maanden, terwijl de projecten al liepen. Toen stond de definitie en is Celina de uitvoering van het programma hiernaar gaan bijsturen en richten. Hierbij haalde zij zelfs Sinterklaas bij een teammeeting binnen om cadeaus uit te delen en wat wijze lessen uit het Grote Boek voor te lezen. Op dit moment loopt het programma volop, zie ook http://www.volkskrant.nl/economie/deze-thuisbatterij-moet-ons-energieoverschot-opvangen~a4502219/

Tot slot geeft deze Mother of Dragons, de geuzennaam die Celina verdiend kreeg, een aantal
‘lessons learned’ aan de MSPUG leden mee:

 1. Herstart: als programma manager ben jij aan zet. Creëer ruimte en begin overnieuw indien nodig.
 2. Overweeg serieus om te stoppen
 3. Trap niet in de valkuil van alleen maar risk en issue management
 4. Voer bij de start een fact based analyse uit
 5. Organiseer het commitment van je leiders
 6. Buig risico’s om naar kansen
 7. Maak normen en waarden en roddels bespreekbaar
 8. Creëer een sense of excitement

Acht wijze lessen van een kundige en gedreven programma management collega!

 

Afdrukken E-mailadres

Impressie verslag jaarcongres Special Forces, de lessons learned!

Agile Programmes, lessons learned from Special Forces
7 november 2017

20171107 flyer voorpaginaOp 7 november verzamelden ruim 100 programma managers en sprekers zich op het terrein van de Van Braam Houckgeest Marinierskazerne in Doorn. Een prachtige zonnige, koude dag, die de groene ligging van de kazerne goed deed uitkomen. De commandant van de kazerne, KLTZ Jan Pieter de Rooij, van oorsprong een marine man, heette de MSP-ers en hun introducees van harte welkom in de marinierskazerne, het "hoofdkwartier van Agility". Hij benadrukte het wendbare karakter van zijn manschappen. Plannen maken is mooi, maar bijsturen naar aanleiding van de realiteit altijd noodzakelijk.

Lees HIER verder voor een impressieverslag van het congres.

Het congres werd in de evaluatieformulieren gewaardeerd met gemiddeld een 4,0 op schaal 1 tot 5.

Afdrukken E-mailadres

inspirerende ontmoetingsplek voor programmamanagers
Volg en/of mail ons: