Inspirerende ontmoetingsplek
voor en door programmamanagers

Vrijdag 11 juli 2020

Extra Algemene Ledenvergadering
MSP User Group NL

Online

  • Home
  • Jaarcongres: Agile Programmes

MSPug jaarseminar 2017

Van 07 november 2017 14:00 tot 07 november 2017 21:00
Geplaatst door Marcel Riemersma
Categorieën: MSPug, Overig
Hits: 7538
Agile Programmes, Lessons learned from Special Forces

20171107 flyer voorpaginaIMGP1686Op 7 november verzamelden ruim 100 programma managers en sprekers zich op het terrein van de Van Braam Houckgeest Marinierskazerne in Doorn. Een prachtige zonnige, koude dag, die de groene ligging van de kazerne goed deed uitkomen. Het derde gebouw aan de linkerhand was de bijzondere plaats van handeling: de congreszaal, aangekleed met vlaggen en het wapen van de mariniers.

 

 

 

 

IMGP1685IMGP1720Al bij binnenkomst viel iets op: het was frisjes in de zaal. Of eigenlijk: gewoon koud! Het Agile karakter van onze strijdkrachten werd zo al gelijk duidelijk: vanwege een kapotte verwarming in de slaapruimte van de manschappen, was een onderdeel van de verwarming uit de congreszaal als vervanging gebruikt.

Menigeen die terugdenkt aan dit seminar, zal zich ook de frisse ambiance, het Spartaanse karakter van de locatie en de winterjassen herinneren.

IMGP1735De commandant van de kazerne Jan-Pieter de Rooij, van oorsprong een marine man, heette de MSP-ers en hun introducees van harte welkom in de marinierskazerne, het ‘hoofdkwartier van Agility’ . Hij benadrukte het wendbare karakter van zijn manschappen. Plannen maken is mooi, maar bijsturen naar aanleiding van de realiteit altijd noodzakelijk. Ook het verhuizen van de kazerne naar Vlissingen is zo’n traject dat al de nodige veranderingen heeft ondergaan.

Dagvoorzitter Ben Bernt bedankte namens de MSP User Group de commandant alvast voor de gastvrijheid door een ‘heleboel kopjes koffie’ te schenken. Een mobiele barista komt 3 uur langs in Doorn voor een onbeperkt aantal espresso’s, thee en macchiato’s.

IMGP1745Daarna begon het echte werk. Ronald Poetiray van het Korps Mariniers schetste een wereld waarin verandering steeds vaker en sneller optreedt. “Change is the only constant”. Poetiray nam ons mee in de grote veranderingen in de wereld. Zoals de grote migratiestromen en global warming. En dat je niet alleen moet kijken naar hoe hierop te reageren, maar dieper moet kijken ten einde de oorspronkelijke oorzaken te kunnen beïnvloeden. Vervolgens naar de veranderingen die de krijgsmachten raken. Een veranderende rol door de transitie van conventionele naar hybride oorlogsvoering. Steeds meer cyber warfare waar we mee moeten dealen. En dat dit dus ook de rol van het leger verandert. En daarmee de benodigde competenties binnen de krijgsmacht.

Special Forces zijn vaak de aanjagers van change in hun wijze van opereren en in hun adaptibility en dat vertaalt zich vervolgens vaak naar dezelfde ontwikkelingen ook in de conventionele troepen. Tot slot gaf Poetiray aan wat dit voor de Special Forces teams betekent en welke veranderingen dit van het individu vraagt. Zo plaveide Poetiray de weg voor de volgende sprekers door global change te vertalen naar een veranderende rol van de krijgsmacht, vervolgens de impact daarvan te duiden op de teams  en tot slot wat dat vraagt van de competenties van de individuele militair.

IMGP1754Het stokje werd overgenomen door Morgan Thomas. Morgan, die zelf een achtergrond in de Special Forces heeft, is executive coach en gespecialiseerd in het verhogen van de performance van executive teams. Zijn betoog draaide om ‘change interventions to become agile’. In een zeer onderhoudend betoog, doorspekt met aansprekende voorbeelden, liet hij ons kennismaken met een drietal personages die wonen in ons brein: de aap, de robot en de piloot. Drie alter ego’s met een geheel eigen kijk op de wereld en onze reactie daarop.
De aap: speels, snel in reactie, uit op genot, emotioneel gedreven.
De robot, de stabiele factor die ons een hoop repeterende activiteiten uit handen neemt, denk aan autorijden.
IMGP1756En daarnaast de piloot, het control centrum dat er voor zorgt dat we kunnen plannen, vooruitkijken, beteugelen, rationaliseren.
Drie alter ego’s die nuttig voor ons zijn, en die op een geheel eigen wijze omgaan met verandering. En die je zelf ook met beleid kunt inzetten voor je persoonlijke wendbaarheid én het optimaliseren van groepsgedrag.

Daarnaast was het tijd voor een warme snack en de breakout sessies. De broodjes kroket waren in mum van tijd op, en voor twee groepen volgde er een korte wandeling over het inmiddels donkere kazerneterrein. De seminardeelnemers hadden bij binnenkomst al hun keuze gemaakt voor hun breakout:

  1. Team of Teams, onder leiding van Arie van Ingen ervaarden de deelnemers dat Team of Teams in feite de militaire tegenhanger is van SAFe is, waarbij het draait om de wens om Agile en Resilient te zijn. 
  2. IMGP1771Scaling Agile at ING: Harry Oosterhuis van ING en aangesloten bij Corporate Tribes.  Corporate Tribes heeft de ING bijgestaan in de transformatie naar een agile organisatie. Op een open manier vertelde hij over de aanleiding om deze verandering door te voeren, en vervolgens hoe dit bij de ING werkt. Een interessante inkijk op hoe je een grote organisatie verandert én op wendbare wijze laat functioneren.
  3. The Cyber Crises Game: Sam van Rooij en Ciska Jonker van Nationale Nederland laten zien hoe je voorbereid kunt zijn op een aanval die elke organisatie kan treffen, namelijk die vanuit cyberspace. Alertheid door te ervaren!

De breakouts waren zo interessant dat ook de dubbele tijdsslot met gemak gevuld had kunnen worden. Er zat echter een hoog tempo in het programma, zodat alle programma managers zich weer verzamelden in de congreszaal voor de volgende plenaire spreker.

IMGP1788‘Individuals play the game, but teams beat the odds’, volgens Roderick Göttgens. De kracht van storytelling werd weer eens duidelijk toen hij zijn presentatie begon met het verhaal van Proteus. Proteus is de herder van de zeehonden van Poseidon en heeft twee bijzondere eigenschappen: hij kan de toekomst voorspellen en hij kan van gedaante veranderen. Voor dat eerste heeft Menelaus hem nodig, zodat hij en zijn manschappen naar huis terug konden keren. Echter, Menelaus moet hem ferm aanpakken, want Proteus heeft hier een enorme hekel aan. Om te voorkomen dat hij gedwongen wordt om waar te zeggen, wisselt hij voortdurend van gedaante.  

Menelaus zet zijn team in, en spreekt af om Proteus onder geen beding los te laten. Vasthouden en doorgaan! Inderdaad lukt het ze om Proteus vast te pakken, die op slag verandert in een leeuw, een slang, een luipaard, een varken en zelfs in stromend water en uiteindelijk in een boom. Toen het team niet losliet, daarbij ‘gelovend in de kracht van het invididu en vertrouwend op de kracht van het team’, gaf Proteus het uiteindelijk op en beantwoordde de vragen. Het fragment uit de Gladiator, waar Roderick mee eindigde, was het perfecte voorbeeld dat een team boven zichzelf uit kan groeien en tegen alle verwachtingen in stand kan houden.

IMGP1775De temperatuur in de congreszaal was inmiddels ijzig geworden. ‘Maar’, zo had de laatste spreker – majoor; commandant van het KCT - Korps Commando Troepen -  van zijn leidinggevende geleerd: ’Kou en vermoeidheid zijn emoties, die kun je uitschakelen’. Waar of niet, het verhaal was dermate interessant dat de Aap in ons, die intussen wel zin had in een warm hapje, nog even getemd kon worden. De majoor nam ons aan de hand van drie praktijkverhalen mee op missie. In Irak, Afghanistan en later Den Haag. Aansprekende cases waarin hij en zijn team zich tot in de puntjes voorbereidden op een interventie, door middel van een stevig plan en uitgebreide training. Waarin hij, toen het erop aankwam inspeelde op de situatie en de vijand, eh pardon concurrent, een gevoelige slag toe kon brengen.

IMGP1792Wat moet je als commandant weten (‘In control zijn'), en wat laat je los en laat je over aan je manschappen? Door het geven van deze presentatie gaf hij invulling aan zijn motto: “Practice what you preach”. Een inspirerende afsluiting van serie zeer boeiende sprekers, die ons allerlei inzichten, best practices en praktijkverhalen hebben gebracht rondom het thema Agility. De majoor nodigde de vereniging uit een keer met hem mee te denken en te sparren over het veranderproces waar hij, zijn team, het Kops Commando Troepen en de krijgsmacht als geheel midden in zitten. Als vereniging gaan we uiteraard graag op dat aanbod in. Hierover later meer.

Voorzitter Wilbert Wijns bedankt namens de MSP User Group alle sprekers en het organiserend comité. Hij wees op de mogelijkheid om lid te worden van de vereniging.

IMGP1795Verkleumd liepen de congresdeelnemers en sprekers naar het restaurant. Daar wachtte ons een uitstekende maaltijd die in legertermen “Blauwe Hap” genoemd wordt: een goed verzorgde rijsttafel met een lekker drankje. Zelden heeft een seminar diner zo goed gesmaakt, en zelden werd een warme zaal met zo veel enthousiasme ontvangen.

Als afscheidscadeautje ontvingen de congresgangers een ‘Swiss Army Knive’ in de vorm van een credit card, perfect om wendbaar en strijdbaar te zijn in de Urban Jungle. Met dank aan de uitstekende sprekers, de smakelijke rijsttafel en de sub-zero omstandigheden was het een memorabel seminar!

Het seminar werd in de evaluatie door de deelnemers gescoord op een hele mooie 4,0 op een schaal van 1 tot 5.

De programmafolder

20171107 flyer voorpaginaKlik HIER voor de originele programmafolder met sprekers en achtergrondinfo.

De presentaties

De presentaties van de sprekers tref je hier aan:

#nrBestandsnaamToelichting
1 Team of Teams - MSPug…zending).pdf Arie van Ingen - Teams of Teams

Nog niet alle presentaties zijn binnen, maar die volgen eerdaags.
Vanwege de vertrouwelijkheid zijn de militaire presentaties niet geplaatst.

Fotoimpressie

Hier treft u een fotoimpressie aan van het event.

20171107 MK Doorn foto

Het organisatiecomité

Dit event werd georganiseerd door de volgende leden:
Ben Berndt, Joyce de Jong, Chris ten Zweege, Halil Toprak, Michiel ruzius en Marcel Riemersma

Sponsors

Dit event werd mede mogelijk gemaakt door:

20171107 3 sponsors

 


inspirerende ontmoetingsplek voor programmamanagers
Volg en/of mail ons: