Inspirerende ontmoetingsplek
voor en door programmamanagers

Vrijdag 11 juli 2020

Extra Algemene Ledenvergadering
MSP User Group NL

Online

  • Home
  • Voorjaarsevent bij ING

Agile transformatie in het grootste bouwbedrijf van Nederland

Van 21 november 2019 15:30 tot 21 november 2019 20:00
Geplaatst door Marcel Riemersma
Categorieën: MSPug, Overig
Hits: 2229

agile transformatie bij bam

Scrummen in de bouw, wie had dat gedacht!? Vorig jaar nog een komisch artikel in De Speld, inmiddels gewoon werkelijkheid.

twee bruggenOp persoonlijk uitnodiging van onze eigen voorzitter, zijn we donderdag 21 november te gast bij BAM Infra in Gouda.

Marcel Riemersma (Chief Purpose Officer van een Agile Startup ‘in stealth mode’ en Partner Dirigentem) heeft als interim manager een flink onderdeel van de IT-organisatie van BAM getransformeerd tot een scaled agile werkende organisatie. Momenteel wordt de gehele agile transitie voor heel BAM IT vorm gegeven en heeft het agile virus ook de business en een aantal grote bouwprojecten van BAM bereikt.

Samen met Vincent Snijder (Sparkling Agile Coach bij een Agile Startup ‘in stealth mode’) nemen ze ons mee in hun aanpak, waarin een stevige control based organisatie aan het veranderen is naar een agile versie. En ze doen dat door ons mee te nemen in de diverse stappen die ze ook binnen BAM zetten en ons die stappen echt te laten ervaren door experienced learning.

agile awareness

haven“Jullie zijn een management team en staan voor de keuze: hoe gaan we onze organisatie wendbaar maken en agile inrichten?”. Met alle aanwezigen duiken we er meteen in!

Agile vraagt een andere manier van leiderschap. Bij aanvang van een agile transformatie zijn veel leiders in organisaties onbewust onbekwaam. Om deze reden start een transformatie in een unit dan ook met het creëren van bewustzijn in een Agile awareness dag.

why?

twee bruggenAgile is meer dan een hype, de methode is gebaseerd op een krachtige filosofie. Waarom wil een bouwbedrijf wendbaar worden? De Why van agile is ingegeven door een steeds sneller veranderende omgeving, die organisaties vraagt om wendbaar te zijn. En door de digitale transformatie, waarin IT onderdeel is van de kern van de bedrijfsprocessen. Als derde speelt hier de aantrekkingskracht op talent van de agile werkwijze. Marcel vat samen: “Bedrijven die in de sweet spot zitten, zullen overleven!

Verschuiving van energie

havenHet is een verschuiving van energie die nodig is. Het vraagt verandering van de teams die agile gaan werken en van het management. Het gaat om structuur, processen én om de mindset.

Teams worden daarom meegenomen in de Agile Experience, door te ervaren blijven geleerde lessen ook hangen. De Agile community wordt ingericht als een plek voor borging.

Het omdenken ervaren we onder leiding van Vincent Snijder in de “push/pull-game”. Waarin we leren dat wanneer het team zelf bepaald wat het aankan er optimale flow ontstaat, met als resultaat de beste performance. Dit vraagt hier een andere manier van sturen: “Van control en demand naar een realistisch en transparant proces, waarin vertrouwen centraal staat”.

In een sneltreinvaart leren we over de basisprincipes, aanpak en het creëren van ritme en krijgen we nog als praktisch handvat de scrum 335 (3 rollen, 3 producten en 5 meetings/events) cadeau.

Transparantie in sturing

twee bruggenAls slotstuk krijgen we een rondleiding in de OBEYA room, van waaruit in alle transparantie de betreffende unit volledig wordt bestuurd: van strategieborden, programma en roadmap-borden tot ontwikkel-, actie- en scrumborden. Het spat van de borden af dat deze unit plezier heeft in de agile manier van werken. In de OBEYA room zie je letterlijk de link tussen de strategie van de company en de features en stories die de teams in hun sprints aan het deliveren zijn. Van strategie tot geeltjes op de borden van de teams, zo vat Vincent het pakkend samen.
Marcel concludeert: “Door agile te werken worden uitdagingen transparant en inzichtelijk. Het is een van de meest krachtige instrumenten om silo denken te doorbreken.” Vervolgens sluit hij bescheiden af: “Wij als management bestaan enkel om te zorgen dat de teams kunnen knallen!

De aanwezigen zijn geïnspireerd en onder de indruk, het betreft daadwerkelijk een transformatie vanuit alle lagen en rollen in de organisatie. Ik concludeer dat de combinatie van aanstekelijke energie en gelijktijdig het dienend leiderschap hebben gemaakt dat hier zo een succesverhaal staat.

We sluiten samen af en genieten van de borrel en heerlijke pizza’s!

Bij de borrel vertellen Marcel en Vincent nog even een skoop. De agile start up die ze aan het bouwen zijn en die nog even in stealth mode is, gaat begin 2020 als nieuw bedrijf live en gaat heten: Inspinity.

 


inspirerende ontmoetingsplek voor programmamanagers
Volg en/of mail ons: